slike pesnika

Владимир Мајаковски



Биографија

vladimir majakovski poezija pesme biografija stihovi
Владимир Мајаковски рођен је у Багдадију поред Кутаиса 19. јула 1893. године. Био је руски књижевник. Пошао је у сликарску школу, био затворен због социјалистичке агитације, одушевљено прихватио Октобарску револуцију и ставио у њену службу свој песнички и сликарски таленат.

Песнички рад почео је као футуриста, стојећи уједно на челу тога покрета. Настојао је да створи нову поезију која би одговарала урбаном а затим и револуционарном раздобљу историје Русије и човечанства. Уводи у поезију вулгаризме, жаргонске речи, намерно грубе антиестетизме, ствара властите кованице, служи се врло често игром речи, дотада непознатим метафорама, а посебно воли хиперболе.

vladimir majakovski poezija sustine

Разбија традиционалну ритмичку структуру стиха и ствара нови, у графичком слогу "степенасти" стих, који посебно погодује ставу реторичког песника који се директно обраћа великом аудиторијуму. Смисао такве поезије одводи га директно на револуционарну трибину, митинг. Експерименталну лирику следе велике лирске поеме монолошког типа "Облак у панталонама", "Рат и свет", "Човек". Стављајући поезију свесно у службу револуције пише агитацијске песме ("Леви марш"), сценско дело на тему револуције с библијским мотивима "Мистерија Буфо".

Својим делом извршио је велики утицај на развој совјетске поезије, а деловао је и на песнике изван СССР (Арагон, Бехер, Вапцаров и др.)

Владимир Мајаковски је извршио самоубиство у Москви 14. априла 1930. године.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта