slike pesnika

Вилијам Шекспир



Биографија

vilijam sekspir pesme soneti poezija stihovi biografija
Вилијам Шекспир рођен је 26. априла 1564. године у Стратфорду на Евону, као треће и најстарије мушко дете од осморо деце Џона и Марије Шекспир, рођене Арден.

Образовање Шекспира, у односу на друге савременике, није било велико. Вероватно је основна знања стекао у месној школи, где је било добрих учитеља хуманистичких наука, но мисли се да ову школу није завршио јер је морао да помаже оцу кад су послови пошли рђаво. У 18. години оженио се Аном Хатевеј и стекао троје деце.

vilijam sekspir engleski pisac pesnik

Након њене смрти одлази у Лондон. Са доласком у Лондон почиње његово везивање за позориште; до краја живота оно ће бити његов хлеб и његова опсесија. Прво је постао глумац, а затим и онај који дотерује туђе текстове, што му је омогућило да упозна технику драмског писања и дало идеје да и сам пише. Учествовао је у стварању позоришта Глоб. Његов књижевни рад обухвата 20 година (1592-1612) . За то време написао је књигу са 154 сонета, 2 наративне поеме и 36 драма.

Веома цењен као драмски писац, члан најбоље позоришне дружине у Лондону, и сувласник позоришта које је сваког дана сем недеље давало представе, Шекспир је, у виду награде, стекао леп иметак и 1612. повукао се у свој родни градић. Живео је још четири године, у миру, у кругу своје породице, у новој кући коју је пре тога купио, а покаткад су му долазили другови, песници и глумци из Лондона.

Вилијам Шекспир је умро у Стратфорду 23. априла 1616. године и сахрањен у месној цркви Св. Тројице, у близини олтара.

Изнад гроба постављена је 1623. године спомен-биста са латинским натписом: "По мудрости Нестор; по генијалности Сократ; по уметности Вергилије. Земља покрива, народ тугује, а Олимп га има."


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта