slike pesnika

Душко Трифуновић



Биографија

dusko trifunovic pesme poezija biografija stihovi za decuДушко Трифуновић рођен је 13. септембар 1933. године у Сијековцу код Босанског Брода. Био је српски књижевник, песник и телевизијски аутор. Није био члан секција, ни млади песник пионир. Прву песму је написао тек по повратку из војске, са двадесет две године. Душко Трифуновић, син Петре и Васа Трифуновића из Сијековца – села надомак Босанског Брода, учио је браварски занат и завршио је шумарску школу и до 1955. године радио је као бравар у фабрици вагона у Босанском Броду. Тада одлази у Сарајево и уписује Филозофски факултет - одсек за књижевност.

Годину дана по доласку у Сарајево објављује и своју прву књигу поезије. Током студирања је уређивао часопис Живот, био је секретар удружења књижевника БиХ и слободни уметник. Након студија запошљава се на Телевизији Сарајево као уредник музичко-забавног програма и омладинског програма, где често доводи у програм ондашње популарне музичаре, првенствено припаднике сарајевске рок сцене. На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају.”

dusko trifunovic pesnik

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом „Бијело дугме“. До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рок бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и тако даље. Сем тога, писао је текстове и за „Индексе“, Тешку индустрију, Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма „Има нешто“). Укупно је око триста његових песама компоновано и снимљено, а свега три песме у животу је написао на музику.

Душко Трифуновић је објавио преко осамдесет пет књига, највише поезије, а написао је и четири романа. По избијању рата у Босни, 1992. дошао је у Нови Сад да живи и ради, а целокупна имовина и књижевно дело у рукопису су уништени. Од песама које је знао напамет, Душко је поново написао и објавио шест књига песама. Успео је да прикупи и поново објави укупно петнаест поетских књига и два романа, па је тако његово књижевно дело остало сачувано.

За свој рад је добио следеће награде: Бранкова награда, Шестоаприлска награда града Сарајева, Награда Змајевих дечјих игара, Савезна награда за бригу о деци, Искре културе Војводине, Инстелова награда, Златни кључић и Микина чаша 2005.

Душко Трифуновић је умро 28. јануара 2006. године у Новим Саду. Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, 30. јануара 2006. године. Споменик Душку Трифуновићу је на видиковцу у Сремским Карловцима. Бронзана скулптура песника, дело је вајара Стевана Филиповића.

На Палама се једном годишње одржава књижевна манифестација „Дани Душка Трифуновића“ где се окупљају песници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.


Добро дошли на Поезију суштине, сајт за књижевност, а пре свега поезију. На овом сајту можете читати најлепшу поезију добро познатих песника, али и оних за које до сада, можда, нисте знали.

Најновије на Поезији суштине

poezija sustine na fejsbuku

Најлепша љубавна поезија

Најлепша љубавна поезија свих времена. Много добрих и познатих великих песника. Прелепа српска љубавна поезија

Српска родољубива поезија

Најлепша и најбоља српска родољубива поезија. Родољубива поезија великих познатих песника.
Copyright Copyright © 2012 - Поезија суштине Поезија суштине | Сва права задржанa | За свако јавно објављивање обавезни сте навести извор преузетог текста | Архива сајтаАрхива сајта